KÉMIAI KISOKOS

Formaldehid: A formaldehid szerves vegyület, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, színtelen, szúrós szagú anyag. Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette. A formaldehid mindenhol előfordul a környezetben. Természetes úton létrejön növényi és állati szervezetek anyagcseretermékeként, sőt az emberi szervezetben is megtalálható ilyen formában, de számos természetidegen anyagból is képződhet köztes termékként. Számtalan emberi tevékenység során is keletkezik: iparilag gyártják, a dohányfüst, az autómotorok égéstermékei is tartalmazzák. Környezetünkben elsősorban belső terekben lehet jelentős a mennyisége, különösen új bútorok beszerzése, vagy lakásfelújítás, ill. házépítés után. A fából készült bútorok, padlók, ajtók, ablakkeretek (farost- és rétegelt lemezek formaldehid alapú műgyanta ragasztóanyagai), továbbá a padló, a mennyezet és a falak szigetelőanyagai (hang- és hőszigetelő habok) tartalmazhatnak formaldehidet.

Titán -dioxid: A titán-dioxid (E171) nem oldódik, ellenáll a hőnek, a fénynek és a savnak. Az élelmiszer- és a kozmetikai iparban fehér színezékként használják. A technológia fejlődésével nanopartikulumok formájában alkalmazzák, ami már belélegezve és a sérült bőrfelületről felszívódva káros lehet.

http://otszonline.hu/cikk/mikor_karos_a_titan_dioxid

Szabad gyökök: Olyan atomok vagy molekulák részletek, amelyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek, ezért nagyon gyorsan kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel elektron szerzés céljából. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront, ezzel rongálva a szervezet sejtjeit. A szabad gyökök nagy részét a szervezet antioxidánsokkal képes hatástalanítani.

Szabad gyökök

Hipoallergén: az allergén keltő képesség olyannyira csökkentett, hogy a termék allergiás reakciót vagy szenzitizációt nem vált ki

Allergén: Allergéneknek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót váltanak ki.

Fotokatalitikus (szűrő) : A fotokatalitikus szűrő egy speciális antibakteriális hatású szagtalanító szűrő, amely kiszűri a levegőből a szagokat, dohányfüstöt, nagy hatékonysággal távolítja el a baktériumok

Policiklusos aromás szénhidrogének: A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) olyan kémiai vegyületek, amelyek összekapcsolódó (kondenzált) aromás gyűrűkből állnak, és nem tartalmaznak heteroatomot vagy szubsztituenseket. A policiklusos aromás szénhidrogének előfordulnak az olaj, kőszén- és a kátrány üledékekben, valamint az üzemanyagok (mind a fosszilis, mind a biomassza eredetűek) égetése során is melléktermékként keletkeznek. Környezetszennyező anyagok, mivel ezen vegyületek egy része bizonyított karcinogén, mutagén és teratogén hatással rendelkezik. Megtalálhatók a csillagközi térben, üstökösökben és meteoritokban is. A policiklusos aromás szénhidrogének a legegyszerűbb életformák alapjául szolgáló molekulák lehetséges jelöltjei.

Antioxidáns: Olyan vegyület, ami a sejtek anyagcsere folyamatai során keletkező, káros szabad gyököket hatástalanítja.

A test sejtjeinek energiatermelő anyagcsere folyamatait oxidációnak nevezzük. Az oxidáció során szabad gyökök keletkeznek. Az antioxidáns olyan anyag, ami az oxidációt késlelteti vagy gátolja. Az antioxidánsok egy részét a szervezet termeli, de vannak olyan vegyületek is, amelyek a kiegyensúlyozott táplálkozás során kerülnek be a szervezetbe. Egészséges testben elegendő antioxidáns termelődik a szabad gyökök hatástalanításához. Idős korban, illetve betegség vagy stressz esetén azonban a szabad gyökök száma megnő, és ha a szervezet nem tud elegendő antioxidánst mozgósítani, az oxidatív stresszhez vezet.

Fotodegradáció: biológiai lebomlása napfény hatására

Mikroorganizmus: A mikroorganizmusok vagy mikrobák mikroszkopikus (szabad szemmel nem látható) sejtes élőlények.